onsdag 24 april 2013

Semester

Nu har han kommit hit, min Jonas. Så nu är det semester i två veckor, eller ja sen i söndags. Kl ett på natten landade han. Sen dess har vi mest tagit det lugnt. Gått en runda runt kvarteren, tagit en tur i en park och kollat in några köpcentrum.

 

Idag åkte vi till shopping gatan MG Road/Brigade Road. Gick omkring i värmen tills vi bestämde oss för att gå bort till en annan närliggande shopping gata, Commercial Street.

 

Mycket affärer, mycket varmt och mycket folk så vi klarade ingen längre stund och hoppade tillslut in i en rickshaw och åkte till en galleria. För att svalka oss och ta en fika.

Eftersom jag nu äntligen har ett indiskt mobilnummer och därmed lite internet bestämde vi oss för att gå tillbaka mot en restaurang vi tänkt äta middag på. Med hjälp av gps blev det en riktigt trevlig promenad även om vissa delar helt saknade trottoar eller så var den bara ett kvarvarande hål och de flesta människor som åkte förbi tittade väldigt undrande på oss. Känns som man ser mer av staden när man promenerar igenom den.

 

 

Restaurangen hette Punjabi Grill och jag har ätit där en gång tidigare och tyckte det var så himla gott. Den gjorde oss inte besvikna denna gång heller. Beställde lammkotletter och lammbiffar som riktigt smälte i munnen.

Efter middagen tog vi en rickshaw hem. Gick fram till en grupp förare som alla undrade vart vi skulle. Förklarade var genom att säga området och sen vilket riktmärke eller väg, ingen kan adresser här, som ligger nära. När de kommit fram till var det är pekar alla mot en rickshaw och säger vad det kostar. Har ännu inte fått någon att köra med taxameter. De vill ha ett rimligt pris på 80 rupees så känns bra. Men det verkar om om det är dags att testa den nya föraren för innan vi ger oss iväg förklarar alla de andra för vår chaufför vägen ett par gånger extra. Han vinkar och kör iväg, sätter direkt igång musik i ett par stora högtalare bakom ryggen på oss och gasar på. Spännande att åka massa vindlande smågator i hög fart med indisk dunkadunka musik och en förare som i detta ljud tutar på allt och samtidigt pratar i telefon. Det var en upplevelse men hem till hotellet kom vi.

 

Här är han lite sur att luckan mellan dessa två bussar är precis för liten för att vi ska kunna smita emellan.

 

lördag 20 april 2013

Taj Mahal

Så kom då dagen som var lite av peaken på resan, vi skulle till Taj Mahal! Jag hade ju hetsat upp mig genom att läsa en massa forum och resesajter om stället. Så ångrade ju bittert på morgonen att vi bestämt att bli upphämtade av chauffören klockan åtta och inte halv sex så vi kunde stå utanför när de öppnade klockan sex på morgonen. Stod ju att det kunde vara sjukt mycket folk där så var bra att vara tidiga. Men klockan åtta hade vi sagt och klockan åtta stod vi klara i receptionen och väntade på chauffören. Han var punktlig och även denna gång med en vän som var guide med sig. Skönt för jag hade ju läst att de var viktigt men svårt att få tag på en guide som var licenserad och kunde bra engelska, är visst inte helt säkert att de kan. Så hade ju googlat loss på skräckhistorier med folk som blivit lurade och bestulna. (Jag vet, jag är lite jobbig att resa med)

In i taxin och jag frågar lite lätt ut guiden om vad han tänkt, vilket port, hur långt är det dit, kommer det vara mycket folk, hur länge har du vart i branschen, jobbar du som det här? Han tog det bra, visade sin licens och sa att det är bäst att åka till Agra Fort först så tar vi Taj Mahal sen. Så vi åkte dit först, eller ja jag var tvungen att springa och hämta ut pengar på en automat. På något sätt så rinner alla pengar mig ur händerna på dessa resor. Kan vara så att inga ställen tar kort så jag ser på ett annat sätt att de försvinner, jag röstar för den förklaringen!

 

Agra Fort byggdes av, vad jag tror, kungen som byggde Taj Mahals svärfar. Typ på 15000 talet. Massiv byggnad igen. Det finaste var nog ändå att från terrasserna såg man siluetten av Taj Mahal och eftersom morgonen blev ett lite antiklimax när vi inte åkte till Taj Mahal först så blev det väldigt många bilder på den siluetten.

 

Det var bara en liten del av fortet som var öppet för allmänheten resten använde militären. Så det var en massa soldater som bodde i det gamla fortet. De delarna fick vi såklart inte se men visades runt på någon timme mellan massa salar och den ena trädgården större än den andra.

De verkar ju lite galna de där gamla kungarna. I en gårdsplanen var det nu en gräsmatta på botten och sen var de byggnader runt om. Under en tid så hade grävt ut hela gräsmattan och fyllt med vatten och fiskar och sen haft fiske tävlingar mellan kungen och drottningen med barnen som domare. Detta fort ligger alltså lite uppe på en kulle så kan tänka mig att det tog en del energi att hämta dit allt vatten.

Nu mot Taj Mahal! Guiden varnade för ficktjuvar, upplyste oss om att man bara fick ha med sig fem små grejer in och hämtade vant ut våra skoskydd och vattenflaskor som ingick med biljetten. Ledde oss sedan in i rätt kö och genom säkerhetskontrollen. Väl inne kom historien om Taj Mahal. Som gick lite så här, en kung gifte sig med sin stora kärlek. Gifte sig senare med två andra kvinnor mest för att det gav honom makt över stora delar av Indien. De gav honom dock inga barn. Den första frun dock, den stora kärleken, gav honom 14 barn och dog när hon födde det sista. Då blev han väldigt ledsen och låste in sig i ett halv år. När han kom ut såg han ut som han åldrats tio år och bestämde sig för att bygga ett fantastiskt mausoleum åt sin fru, Taj Mahal.

Bygget tog 22 år, eller var det 21, tog lång tid iallafall. Åren representerades av 22 (21?) domer uppe på en av portarna. In genom denna port gick vi och det var fantastiskt vackert. Verkligen en syn att se. Helt klart värt hela resan. Guiden visade sig kunna det där som turister gillar mest av allt, kort på sig själva med underverket! Han tog vant tag i min kamera, flyttade på folk som stod i vägen, ställde upp oss och koreograferade.

Så här kommer det jag vet ni suttit och väntat på. Väntan är över, sätt er till rätta, ta fram nått gott att äta, här kommer bilderna på mig och... Wait for it ..... Taj Mahal!

 

 

 

 

 

 

 

 

Sista bilden alltså, guiden fick nått vilt i blicken och blev väldigt uppspelt helt plötsligt. "Ge mig kameran! Ställ dig här, så där! Mer åt det hållet, så, titta på Taj Mahal!". Tror vi kan vara något originellt på spåren, en helt ny vinkel av Taj Mahal, eller...? Väldigt kul men det coolaste var ändå själva byggnaden. Fullständigt fantastiskt men jättekonstigt ändå att först lägga sin fru på ett ställe medan man tar 22 år till bygga en ny grav och sen lägga henne där. Och vad konstigt det måste känts för de två andra fruarna, men de fick var sin port in till Taj Mahal döpta efter sig så de var kanske nöjda ändå. Fast deras man spenderade två decennium och en hel, eller kanske två, förmögenheter till att bygga en grav till en annan fru.

Hela stället gjort i vit marmor med inläggningar av stenar i olika färger för att göra blomstermönster. Runt dörröppningarna är det skrivet dikter från Koranen i kalligrafi.

 

 

 

Alla sidor av Taj Mahal är symmetriska och ser likadana ut vilket sida man än kollar på. Fyra minaret torn i varje hörn som är lutade lite utåt för att om de skulle falla så skulle de falla från huvudbyggnaden. De var lite smarta ändå då för länge sen. De tänkte att fyra torn är rätt lätt att bygga om men förstörs själva huvudbyggnaden och graven blir det lite svårare att bygga nytt likadant.

Inne i huvudbyggnaden fick man inte ta kort men där inne var det lika utsmyckat och i mitten låg drottningen. Kungen hade tänkt bygga ett likadant mausoleum till sig själv i svart marmor mitt emot Taj Mahal. Men blev fängslad och ifråntagen makten av sin son innan han hann bygga säger en myt. Så vid sidan av drottningen låg kungen i en lite större kista.

 

 

(Killen i röd skjorta till höger är vår guide)

Verkligen ett ställe att besöka. Efteråt blev vi såklart iväg dragna till ett ställe där de tillverkade saker på samma sätt som de byggde Taj Mahal, av de som byggde Taj Mahals ättlingar faktiskt. Spännande. Hade ju tänkt att inte gå på såna här grejer men några souvenirer blev köpta. Hade ju ändå vart på Taj Mahal fick ju köpa med sig något att ha i hyllan hemma. Såg sedan samma saker i en disk på flygplatsen men gick INTE fram och tittade vad det var för pris där.

Nu blev det långt igen, då har jag ändå inte tagit med över hälften av dagen, men mäktigt byggnad och som alltid intressant att resa i Indien.

 

torsdag 18 april 2013

Jaipur dag 2

På morgonen hämtades vi upp av vår chaufför och en vän till honom som av en händelse var licenserad guide för Jaipur. Kändes lite konstigt för han påpekade hela tiden att vi var hans gäster men jobbade som guide på heltid. Men men, då slapp vi leta upp en guide själva och hade nu en som kunde prata engelska.
Åkte in i gamla delen av Jaipur som ligger innanför ett par murar. Där inne var alla byggnader målade i en terrakotta röd färg. Stannade och tittade på en sorts kuliss där drottningen(arna) kunde sitta och titta på gatan. De fick absolut inte ses av någon annan man än kungen så om de ville se festligheter eller bara vanligt gatliv så fick de sitta bakom kulissen och titta.

Kungen som byggde stan var väldigt intresserad av vetenskap och främst astrologi så byggde fem olika observatorium centrum i Indien. Det sista och största i Jaipur. Så dit åkte vi. Väldigt intressant och fräckt. Värdens största fungerande solur fanns där.
Massa sätt att mäta tid och solens och stjärnornas position på himlen. Används fortfarande i när de gör horoskop.
Precis bredvid observatoriumet låg det kungliga palatset där fortfarande en liten del av det används som bostad av den nu 13 år gamla kungen. Kungen innan var hans morfar men han fick inga söner utan en dotter så han adopterade dotterns son för att kunna ha en arvinge.
Där inne var det både textil och vapen museum. Helt otroligt vad mycket olika sätt vi kommit på att man kan döda folk på. En del av pistolerna hade riktigt stora mynningar så jag undrade lite om de använde större kulor förr. Nej, de var för festligheter. När kungen red genom stan och kände sig givmild kunde han fylla geväret med mynt och sen skuta ut i folksamlingen. Lät ju, smart och vänligt. (Fick inte ta kort inne i museumen)

Huset med flaggan på toppen är var kungen bor. Men han var inte där då ska visst vara en liten flagga hissad när han är hemma.
De sparar inte på utsmyckningar i alla dessa gamla hus. Fyra sådana hör dörrar vätte ut mot en öppen samlingsplats för fester. Varje dörr representerar en årstid och används bara under den årstiden.
När vi var klara med palatsen åkte vi till huvudattraktionen Amber Fort men på vägen stannade i och kollade på ett av en gammal kungs sommar palats. De funderar på att göra om det till museum eller hotell. Hade ju inte tackat nej till att åka ut och titta på det men det var stängt för allmänheten.

Upp till fortet då. Det är där den ursprungliga staden låg men en kung beslutade att flytta på den och bygga Jaipur. Upp i bergen och genom en hög mur som omringade hela lilla staden och det stora fortet. Helt otroligt vad mycket sten och arbetskraft som måste används till att bygga det.

Fantastisk utsikt där uppifrån. Samtidigt höll de på att förbereda för en festival för någon gudinna som skulle vara någon dag efter. Så fullt med folk och poliser/militärer. Blir alltid lika rädd när jag ser nån gå omkring med ett stort gevär över axeln. Likadant har de på flygplatserna. Känns inte alls särskilt tryggt.

Asså de vet ju hur man bygger storslaget det får man ge dem. Har så mycket kort från detta fort för allt var antingen väldigt utsmyckat eller bara väldigt stort.

Här bodde kungen med alla sina fruar. De vaktades först av ett gäng kvinnliga vakter och sen lite utanför, uppe på muttrarna, av eunucker. Ingen skulle se kungens kvinnor. De olika drottningarna fick inte heller prata med varandra om inte överste/favorit drottningen gav dem tillstånd till det. Ju mer jag hörde ju gladare blev jag att jag är född i den tid jag är.


Inne i ena delen av fortet, kallat vinter palatset, så var både väggar och tak täckta av speglar och mosaik.


De hade mattor hängda framför öppningarna för att behålla värmen och så tände de ljus så alla speglar gjorde att taket såg ut som en natthimmel. Vår guide var väldigt bra på att berätta om fortet. Man kunde nästan se det framför sig.
Här kunde drottningarna hänga om de ville, eller ja om de fick vill säga. Guiden tyckte det var kul att påpeka att här bråkade de mest, ni vet som det blir med många kvinnor.

Väldigt intressant byggnad. Att de orkade bygga ett så stort fort. Men de hade nog inget val de låg visst i krig med lite olika folk så behövde ett starkt fäste.
Dagen var inte slut än utan vi skulle vidare till Agra en stad ca 5 timmar i bil väster ut. Innan dess åkte vi och åt lunch. Som vanligt följde varken guide eller chaufför med in för att äta. Känns fortfarande obekvämt. När vi var klara skulle guiden lämna oss och jag undrar om vi inte ska betala honom då guide inte ingick i vår paket resa. Får svaret "ja det kan ni göra om ni vill men jag är här som vän ni är mina gäster". Nja, eller inte. Han har inte betalat inträde någonstans utan bara visat upp sitt licens kort överallt samt sagt att han jobbar som guide på heltid. Lite obekväm stämning då vi inte vet vad som gäller. Föredrar att veta vad som är vad, slutar med att vi undrar vad han brukar få och ger honom det. 1000 rupes som är ca 120kr. Kan vara därför de inte följer med in och äter då min och Naqeebs lunch gick på ca 800 rupies.
Iväg åkte vi och fick nog se de sämre delarna av Jaipur på vägen ut för de såg inte bra ut. Kåkstäder och dåliga vägar innan vi kom ut på en stor väg. Men som det är i den Indiska trafiken så följer igen regler och bilar, motorcyklar och lastbilar kör om på den sida, dike, refug och annan plats som finns tillgänglig. De fem timmarna gick bra. Stannade en gång för kaffe och fortsatte sedan till Agra.
Efter att ha varit på Jaipurs välplanerade breda gator så kändes Agra väldigt kaosartad. Små vindlande gator och mycket trafik.

Men fram till hotellet kom vi. Blev lycklig över att de hade bra wifi och kollade upp allt som en turist behöver veta inför Taj Mahal. Så bleb ju lite spänd inför morgondagens besök. Det spelas en cricket liga här nu, IPL så såg en halv match innan det var dags att sova. Har ännu inte riktigt fattat spelet så får ta och läsa in mig även på det då jobbet planerar att gå på en av matcherna i Bangalore.