söndag 30 juni 2013

Gårdagen

 

Jag och en vän som jobbar på samma ställe som jag och också bara är här för ett litet tag åkte in till Utrecht. Jag hade som mål att hitta ett par jeans och kanske ett par skor. Det är ju inte direkt någon sommarvärme i Nederländerna så är fortfarande både kofta och jacka på ute.

Utrechts små gator är urmysiga! Men man får se upp så man inte blir överkörd av någon av de alla cyklister som trängs med alla de som promenerar runt. Igår var det någonsorts event för lite varstans så stod det en kör och sjöng och inne i ett hus var det en högljudd konsert. Många gick omkring helt i rosa med fjäderboór(?) och annat festligt. En massa regnbågesvimplar hängde runt kanalerna så antog att det hade med någon sorts gayfestival.

I affärerna var det rea så fullt med folk men jag lyckades få provat och köpt en hel del.

Hittade bra jeans! På kuppen blev jag ännu en gång kär i den perfekta blåa färgen så denna jacka fick följa med hem också.

 

Lite lunch fick vi i oss. Stället var riktigt trevligt. Wifi och super fina små High-tea brickor för två. Asså våningsfat med sandwich, muffins, scones och chokladkaka. Vi var dock lite mer sugna på lunch så tog macka istället men dit ska jag nog gå igen.

 

De hade en väldigt sne spegel uppe vid sina toaletter så perspektivet blev lite konstigt, mina ben ser ut som karikatyrer av ridbyxor. Korta och med mycket plats för lår.

 

Avslutade med glass

 

fredag 28 juni 2013

Cash is King?

 

Jag har haft lite huvudbry om hur jag ska göra när det gäller bankkort här i Nederländerna. De flesta affärer tar inte vanliga bankkort, alltså Visa eller MasterCard. För de vill inte ta emot kreditkort. Istället har de egna kort som bara är debit kort. Det blir ju lite problem då för även om mitt kort är debit så har det möjligheten för kredit och därmed tas det inte emot.

Men du är ju van vid att använda kontanter från Indien tänker ni nu. Det borde inte vara några problem!

Jo, kontrar jag, det är det!

För det funkar ändå som i Sverige här att de flesta bara använder kort, så när man ska fylla på till exempel sitt spårvagnskort så kan man göra det via automater lite varstans. Smidigt, MEN de tar bara kort det går inte med kontanter. Vill jag fylla på med det så måste jag åka in till en större station och göra det över disk.

 

Ett annat exempel är i matsalen på jobbet, där kan man bara betala med kort. En lösning är att köpa ett speciellt kort kallat Chipknip som är laddat med olika belopp. Som sen går att använda som ett vanligt kort tills det tar slut. Detta kort kan man köpa i receptionen här. Nu kommer dock twisten, receptionen tar inte emot kontanter. Så för att köpa kortet du behöver för att köpa lunch när du inte har ett bankkort behöver du ett bankkort för.

Jomensåatt, hade jag rätt att ha lite problem eller!?!?

Hittills har jag löst det med att min chef köpte ett Chipknip och sen gav jag henne pengarna kontant. Men det känns varken smidigt eller bekvämt att jämnt få be nån annan betala så jag googlade lite och såg att de borde acceptera Maestro kort. Skickar då ett klagande sms till Jonas om att det var ju fan att mitt debit kort är ett MasterCard nu då. Då upplyser han mig om att vårt gemensamma kort är ju ett Maestro! Det hade jag helt glömt, himla tur att jag plockade ner det i plånboken sist jag var hemma. Testade kortet både i spårvagnskortpåfyllaren och i mataffären igår och det fungerade helt problemfritt!

Ett alternativ hade varit att öppna ett konto hos en lokal bank bara för de fyra månaderna men snackade med HR och de sa att det kunde vara lite problem att få göra det eftersom jag inte har någon inkomst i Nederländerna, får min lön från Sverige. Men nu slipper jag ju gå och testa för det löste sig!

 

Jag har så stora problem just nu känner jag... "Har lite svårt att spendera mina pengar". Men detta är vad jag tänkt på det senaste. Inte direkt livsavgörande, bara lite irriterande. Och det löste sig rätt snabbt och smidigt. Så att, ja... nått annat jag ska spendera min tankekraft på? Verkar ju kunna lösa det mesta hittills.

torsdag 27 juni 2013

Förkyld

Nu kom nog temperatur skillnaden Indien-Europa ikapp mig. Eller så är det badet i fredags som gjort det. För nu är jag så där jobbigt förkyld. Inte superförkyld så jag måste hålla mig hemma utan bara lite långsammare i kroppen än vanligt. Rinnande näsa, lite ont i halsen och så bomull mellan öronen. Kan även vara att jag suttit i långa möten i ett mycket väl ventilerat konferensrum i två dagar. 
Så ska bli skönt med helg, planen för tillfället är att kolla in café utbudet i Utrecht så jag kan få mig en stor kopp te och förhoppningsvis ett snabbt wifi!

onsdag 26 juni 2013

Konditionen

Kommer förhoppningsvis få sig ett lyft här. För i förrgår köpte jag min cykel. Hittade den på motsvarigheten till blocket här. För bara 50 euro blev både cykel och lås mitt. Att han jag köpte den av även sa Sagan om Ringen referenser gjorde det bara bättre.

 

 

Frågade om låset var med på köpet eftersom det hängde på cykeln när han kom med den. Och ja det var det, och så visade han vidare på lite saker. Så när han var klar frågade jag om jag kunde få nyckeln. Ja det skulle jag få, och så ursäktade han sig att han glömde ge dem.

Visade hur låset fungerade, att det gick att öppna och låsa, och så la han ner nyckeln i sin ficka igen och berättade vidare om någon annan del. Så jag frågade igen om jag kunde få nyckeln när han var klar. Då blev han lite generad och bad ännu en gång om ursäkt att han inte gav mig den och sa att det är ju precis som med de där hobbittarna. "Du vet som när Bilbo inte vill ge Frodo ringen". Jag var nu bara tvungen att flika in ett "Ja, precis. My precious!"

Jo men såatt, sånt gör min måndagsmorgon väldigt mycket roligare. Sen cyklade jag till jobbet. Fick med en liten tour av Utrecht också för jag tog såklart av åt fel håll och fick cykla tillbaka en bit. Men efter ett par rundor med denna ska jag nog kunna lokalisera mig lite bättre.

 

måndag 24 juni 2013

Midsommar


Ni undrar ju så klart hur midsommar blev nu när jag reste hem för det. Och då får jag väl säga att jag främst åkte hem för att träffa min Jonas, men absolut midsommar var trevligt också. Regnade bort så vi satt under parasoll som lite då och då förhöjde stämningen genom att släppa igenom två liter vatten i huvudet på någon. Men lite extra spänning och blött hår har ju ingen dött av, eller? Kul var det iallafall. 

Men två liter vatten är lite för lite vatten för mig och bror min så när det regnade som mest körde vi nyklippt-blött-halt-gräs-brottning. Och när det slutade regna fortsatte vi med vattenkrig. Att den jäkeln inte längre är åtta utan arton och spenderar det mesta av sin tid på gymmet gör nu att mina chanser att vinna har minskat rätt radikalt. Så jag spenderade det mesta av min tid i en hög på gräset.

Innan regnet kom hann vi med att bada, senast jag badade var det i Goa, kan säga att det skiljde en del i temperatur. Men kan ju inte vara sommar utan ett dopp i havet så var ju bara att bita ihop. Slänger med några bilder från när jag och Frej testade slåss med de lite större vapnen. Ja det är väl lite så vi umgås i vår familj, bråka, brottas och slåss. Men det blev typ människor av oss också.

Annars åt och åt och åt vi. Massa massa mat.




Midsommar from AugustaSahlin on Vimeo.
En liten film med all mat och det härliga regnet.
Moster Johannas goda efterrätter.
Kladdkakan som avslutade lunchen får avsluta här med.

Nu åt vi ju ett par mål mat till men vissa saker mår man bäst av att inte veta. Men för att ni inte ska oroa er för mycket kan jag upplysa om att vi gick ett par promenader också under dagen, så åt inte bara. Eller ja de andra gick en promenad hörde jag. Jonas och jag råkade somna i soffan just då...

torsdag 20 juni 2013

Torsdag fast fredag

I Nederländerna firas inte midsommar men eftersom jag nu är så "nära" Sverige så har jag tagit ledigt. Direkt efter jobbet flyger jag till Göteborg! 
Så där glad är man då. 

onsdag 19 juni 2013

Nederländerna

I måndags anlände jag till Nederländerna och sen dess har jag haft fullt upp med den nya arbetsplatsen och mitt nya boende. "Nya" jobbet är i stort sett samma som innan men i en annan miljö och andra arbetskamrater. Så har gått runt och hälsat på alla så hoppas jag kommer ihåg iallafall 20% av namnen med rätt ansikte. Men det är väldigt trevliga allihop. Härligt med västerländsk mat i matsalen och att man kan välja på en tre-fyra rätter. 
Boendet är en gäststuga som mitt företag har. Ett hus som jag delar med en till nu och så kommer en kollega komma i nästa vecka. Så jag har ett rum högst upp bredvid tvättmaskinerna men det helt ok, får plats med det mesta och är härligt ljust. 

Det ligger lite i utkanten men det finns en spårvagns linje in till Utrecht och en liten stadskärna med flera små butiker. Enda problemet är dock att allt stänger kl 17...
Får ta och utforska utbudet på helgerna istället.

Men det riktigt sköna är att ha ett riktigt kök! 
Eller ja att det finns ugn, vilket jag saknat,  och en matplats och till och med en liten trädgård. 

Till jobbet cyklar jag med de andra som bor i området. Fick låna en cykel, men det är en hög herrsportcykel med bockstyre så har redan kollat upp en annan cykel som jag ska köpa på måndag. Blir lite bekvämare så.

Blir nog superbra det här! Lugn och go trafik, bra mataffär och ca en timmes cykelväg varje dag!
Samt väldigt nära goa Göteborg!  

söndag 16 juni 2013

Hemma

Hemresan gick bra. Fick sovit en hel del och mellan Dubai - Amsterdam satt jag bredvid en pratglad tjej från Hongkong. Så det var trevligt. Men man blir rätt så trött med över 19 timmars resa. När jag kom till Amsterdam så slappnade jag nog av på riktigt. Hörde svenska talas, passkontrollen gick super smidigt, det är behändigt att vara EU-medborgare, och det var rent och välorganiserat.

Inne på flygplatsen blev jag dock lite full i skratt. Här hade jag rest ända från Indien till Nederländerna men på flygplatsen möttes jag av en massa elefanter.

 

Men inne i en av butikerna hörde jag en Gyllene Tider låt, tror jag iallafall nynnade den för Jonas nu och han tror inte att det är det... Men just då var jag säker på att det var Gyllene Tider så kändes som en bra mix av välkomnade med indiska elefanter och svensk musik. Tack Schiphol!

Klockan 17:30 kom jag fram till Göteborg och med mig kom faktisk bagaget jag lämnade in i Bangalore också. Det trodde jag inte, så det var en mycket trevlig överraskning. Och inte bara det att det kom fram, det kom ut först på bandet också! Vilket gjorde att jag snabbt kom ut till ankomsthallen och möttes av hela familjen. Hade skrivit en lista på skoj till mamma med saker jag saknade så där stod de med en låda full av lösgodis, brunost, kaviar, fetaost, jordgubbar och mattidningar.

Hemma hade Jonas fyllt kylen med allt jag saknat så till middag blev det tacos sen massa godis och till frukost fick jag det jag saknat mest, surdegsbröd med skinka och gurka.

Idag har vi promenerat i ett regnigt Göteborg och njutit av att ha en trottoar samt att ha den helt för sig själv! Blev lite shopping och en fika. Ikväll blir det middag som lagas helt i ugn. Har ju inte haft en på fyra månader så det var ett krav.

Imorgon åker jag tillbaka till Amsterdam för att börja jobba i Nederländerna och Utrecht.

 

fredag 14 juni 2013

The Final Countdown del 4

 



Sista dagen!

Så jag klädde mig i Sari och gick mest omkring och väntade. Väntade på lunch då vi skulle samlas hela avdelningen. Tackades av av chefen, fick säga några ord och tacka för tiden här. Har fått mycket hjälp och tips av arbetskamraterna. Sen åt vi pizza och tog kort på oss alla.

Sen väntade jag på taxin vi beställt för att åka hem tidigare så Naqeeb som åker tidigare på kvällen skulle kunna packa klart och äta i ro. När taxin kommit så tog vi ett varv för att säga hej då. Fast då fick vi veta att åka kan vi ju inte göra! Ahh, sött av er tänkte vi men jo det måste vi. Visade sig att de inte skämtade, de hade ordnat en överraskning åt oss som en var och hämtade. Vi trodde det var klart med avtackning vid lunchen så blev helt klart överraskade av överraskningen. Så då avbokade vi vår taxi.

Så då väntade jag på överraskningen. Det var två presenter, gruppkortet vi tog på lunchen i en stor ram och ett smyckesskåp med indiskt motiv på. Jättekul och blev nästan lite rörd. Eller ja det blev jag. Blev fundersam dock hur jag skulle kunna få ner det i packningen bara.

Sen väntade jag på den vanliga taxin hem.

Nu har jag rensat och lyckats trycka ner det mesta i väskorna. Så nu väntar jag på att klockan ska bli 00:30 så jag kan åka till flygplatsen. För att där vänta tills 04:15 för att åka till Dubai, Amsterdam och tillslut Göteborg.

Men den som väntar på nåt gott väntar aldrig för länge!

 

 

torsdag 13 juni 2013

The final countdown del 3

 

Två tummar upp för två dagar kvar! (just nu är det väl bara en dag kvar, men bilden togs imorse så får gälla än)

Har på mig alla mina indiska kläder nu de senaste dagarna, vet aldrig om jag känner mig bekväm nog att ha på dem i Europa. Ikväll packades de dock ner i väskorna. Eller jag har försökt få ner allt iallafall. Får se om jag får slänga ut några skor till innan de går att stänga helt. Har en del tid på mig imorgon också efter jobbet eftersom mitt flyg inte går för ens den alldeles underbara tiden 04:15...

 

Punjabi Grill


Ett hett tips om man vill ha riktigt god kyckling så är det att gå till Punjabi Grill vid Forum Mall i Koramangla. Nu vet jag ju inte om någon av er som läser kommer åka till Bangalore. Men OM ni gör det så är det nog där jag ätit det godaste i hela Bangalore. Kyckling som har marinerats länge i yoghurt och sen lagts en rätt lång stund i de där speciella ugnarna. Nu kommer jag inte ihåg vad de heter men typiska indiska ugnar liksom som en kruka eller hål. Super gott och mört i alla fall.


Deras saffran- och pistasch lassi är också helt underbar.
Så dit var vi ju tvungna att gå nu en av de sista dagarna. Tog det under anledningen att Sebastian ska stanna här i fyra månader nu och behöver veta lite bra restauranger.
Det är vad vi sagt alla dar denna vecka, och förra...
Men vi har ju överlevt Indien i fyra månader, bara det är en anledning att fira!

onsdag 12 juni 2013

The Final Countdown del 2

 

Tre dagar kvar tills jag står på svensk mark!

Efter ett par situation de senaste dagarna och idag så har jag såsom Krishna anhängare säger

"Hare Krishna, Hare Krishna, Krishna Krishna, Hare Hare, Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare"

börjat mantra för mig själv

"Tre dar, tre dar, bara tre dagar kvar"

minst 108 gånger per dag. Det stod att man skulle göra det på informationen jag fick i ISKON templet. Hare Hare ramsan då. Tre dagar mantrat har jag hittat på själv. Men den är behändig för den kan appliceras på så mycket olika saker. Som imorgon till exempel, då byter jag bara ut "tre" mot "två". Smart va?

 

Öl

Har ju gått och blivit en öldrickare. Tyckte inte om den beska smaken men här i Indien smakade jag på Jonas Miller och det var ju riktigt gott. Funderar på om de är lite svagare här rent smakmässigt.
 
Så i lördags provade jag och Sebastian två indiska öl som var bryggda med kryddor. Citrus cardamom och fiercely cinnamon.
Vi har provat dem så nu slipper ni, var inte super gott. Öl som nån hällt kardemumma i.
 
Men jag lät mig inte förskräckas och igår satte jag mig upp i ölsadeln igen och drack Kingfisher. Som jag i och för sig vet är god som en Miller.
 
Först var vi och bowlade, vi i traineegänget. Jag förlorade stort och lyckades till och med skada mig. En nagel råkade riva upp sidan på min tumme. En tuff och hård sport är vad det är.
Sen gick vi till Hard Rock Café och åt middag. Beställde in öl, vi trodde det var glas men var visst kannor. Var ju bara till att gilla läget och dricka upp. Mamma och pappa har ju lärt en bra bordsskick, har man tagit åt sig så får man se till att avsluta det. Tror de mest syftade till att äta upp maten på tallriken men det går ju att tillämpa på allt!
Så dagens ovilja att gå ur sängen vid 5:45 skyller jag på mina föräldrar!

tisdag 11 juni 2013

The final countdown



Fyra dagar kvar i Indien! 
Klimatet är kallare för monsun perioden har börjat. Så har bunkrat upp med sjal till jobbet om det nu händelsevis skulle råka gå under 25 grader. 

söndag 9 juni 2013

Camp extreme zone

Igår åkte vi tidigt på morgonen en och en halv timma ut ur Bangalore till en fördämning. Där skulle vi ut i naturen och aktivera oss. På grund av sjukdom och annat så blev vi tillslut bara tre som åkte ut men det blev riktigt kul ändå.

På vägen såg jag dessa lastbilar som jag tycker ser häftiga ut. Inte särskilt säkra dock.

 

Det är tur att klimatet är behagligt, tänk denna hytt i december Sverige. Och såklart inget säkerhetsbälten, jag menar vad är det värsta som kan hända?

Tungt lastad.

Nä men de där små paketen är kanske i ett helt nytt material med så hög densitet att det behövs en hel lastbil.

Sett flera av dessa lastbilar och funderar på om de inte är färdigbyggda och ska liksom byggas på mer men vet inte.

Detta var dammen vi skulle ner och leka i. Nu var det bara att hitta själva lägret.

Klart vi tog kort på oss själva! Går ju inte att missa.

 

Stället vi skulle till var svårt att hitta. Och när vi äntligen kom till by där de i väganvisningarna stod "ring oss så hämtar vi er där" ja då fanns det ju ingen mobil sändning. En av de lokala byborna upplyste oss om att där funkade bara Airtel, alla vi i gruppen hade Vodafone... Efter ett tag och ett annta, samtal mellan vår chaufför och byborna hitta vi en liten väg upp på en kulle där vi fick signal och kunde bli hämtade.

En tio minuter ner för sluttningen så kom vi fram till ett par hyddor och tält.

Fick frukost och sen spelade vi paintball, lite krångligt när man är tre bara. Samt lite rädd för att bli skjuten. Men vi lyckades så klart skjuta slut på alla våra skott och jag blev träffad på armen. Funderade ett tag på att smsa Jonas med orden "Jag har blivit skjuten" men tror inte det hade blivit särskilt uppskattat. Särskilt med tanke på att jag bara hade sändning på ett specifikt ställe och inte hade kunnat svara då vi direkt fortsatte med andra aktiviteter.

 

Vi klättrade i rep i en bana, paddlade kajak och simmade. Åt en riktigt god indisk lunch och låg och slappade i tystheten. En väldig skillnad mot det konstanta bakrundsljudet av trafik som man har i Bangalore.

Posing!

Hemvägen gick enklare och snabbare, troligtvis för att jag somnade som en stock tio minuter efter vi satt oss i bilen och vaknade lagom tills vi svängde in i vårt område i Bangalore. Så uthållig är jag. En hel dag då jag inte suttit på kontor utan gått lite och hängt i naturen är vad som behövs för att trötta ut mig fullständigt. Tror jag behöver jobba på min kondition.

Tar det i Nederländerna, hört att de cyklar lite där!