måndag 17 mars 2014

Bröd

Söndagsfrukosten var inte dålig den heller. Mamma kom förbi förra helgen med en ny surdeg efter att jag hällt ut min. Samt påpekade att om jag bara rört om och matat den med lite mer mjöl så hade den varit ok. Men nu har jag en ny fullt levande som jag testade på lördagskvällen. Följde Sebastien Boudets video men gjorde halv sats då vi inte är så många i detta hushåll samt redan har frysen full av mammas bröd. Missade dock ett litet men vitalt steg när jag skulle stoppa om den för natten. Jag mjölade inte handuken jag la den i... Vilket gjorde att den liksom satt fast i den när jag skulle själpa upp den på plåten. Så det flöt ut mer än tänkt. Det positiva är ju att det därmed blev mer yta per volym bröd. Alltså extra knaprigt!


Snyggt blev det också. För att vara mitt första surdegsbröd bakat helt själv.

 

söndag 16 mars 2014

Middagar

Det har varit en väldigt bra helg och nu sitter vi i soffan och jäser efter var sin Pad Thai från Thaien nere på hörnet. Blir således ingen matlåda imorgon men det var det värt. Eftersom detta verkar mer och mer utvecklas till en mat och bakblogg så kan jag ju berätta att vi tog helgen bakvänt och åt lövbiff med egengjorda, och helt perfekta, pommes frites (koka potatisen med ättika innan ugnen! Tips tips!). Och igår på en lördagskväll åt vi tacos! Japp ombyte förnöjer.

Och här kan jag passa på och återkoppla till mitt inlägg innan jul där jag säger att om jag hade en mortel så ser jag mig blanda massa röror och rubs med den. I julklapp fick jag en mortel så tänkte ju att det kan ju passa att säga att jag hade rätt. Den har använts flitigt till att mortla kardemumma och andra kryddor samt min favorit; mosa avokado till guacamole.

Den blir len och fin men ändå lite grovmalen. Ja som en vanlig guacamole alltså...

 

lördag 15 mars 2014

Helgfrukost

Vi inledde helgen strålande med att gå ut för att äta frukost. Var lite orolig igår när ett riktigt ruskväder drog in men imorse sken solen och vinden hade lättat. Jag hade sökt runt för att hitta bästa frukosten i Göteborg, och kom väl fram till att det jag ville ha var typ hotellfrukost men kändes inte helt rätt att bara knalla in på ett hotell så där bara (Vilket det säkert inte är något problem att göra). Kom till slut fram till ett ställe jag hittade genom bloggen byemma som hade varit på Fratelli Gridelli och var mycket nöjd. Hittade dock inte så jätte mycket info om de fortfarande serverade frukost (kan inte alla bara skaffa vettiga hemsidor?!) men på deras Facebook verkade det vara aktivitet så bestämde oss för att testa. Sen ligger det vid södra vägen så är ju nära till en massa annat om det skulle visa sig inte vara bra. Men det hade jag inte behövt varia orolig för, efter en solig promenad upp längs med avenyn och sen till Tegnersgatan 26 så möttes vi av två glada personer som serverade oss kaffe och visade oss ett litet litet bord i det lilla lilla caféet. Sen var det bara att gå och plocka på deras underbara italienska buffé. Himelskt gott och fräscht.

Och så fint där inne om en väldigt trångt. Tror de längtar rätt mycket till första april då de får börja med uteservering. Vid vårt bord satt jag rätt bra men Jonas satt precis vid disken och fick en knuff i ryggen varje gång någon gick förbi. Men buffén var super bra, precis som jag ville ha det. Stekta ägg med rinnande gula, grillade ost och tomat mackor, soltorkade tomater, massa ostar, marmelad, youghurt, juice och så ricotta fyllda croissanter! Ni hör ju vad bra det är.

Mätta och glada lämnade vi kalaset med ett kras. Ja, jag tänkte inte på hur trångt det var och hur tjock min jacka är och välte såklart ut en liten tallrik rakt ner i marmor golvet... Lite pinsamt. Men men kan inte lyckas jämnt.

 

torsdag 13 mars 2014

Sen sist

Hej! Det blir bara längre och längre mellan inläggen men har ingen inspiration längre. Så kommer mer vara så att det blir lite sporadiskt då och då. Har ju inte längre ett lika självklart tema som under förra året då jag upptäckte världen och ville visa vad jag gjorde för nära och kära. Älskar att fixa med bilder och har upptäckt att skriva är rätt kul ändå så det är ju ett medium som passar mig. Men men, kommer gå i perioder.

Denna veckan har det inte hänt så mycket, börjar komma in på "nya" jobbet. Har nu flyttat in för gott på vanliga kontoret så känns skönt att vara på plats. I helgen så var vi dock hos mormor för att fira min bror som fyllde 19.

Av mormor fick Frej en superfin hatt. Det gav ju ypperliga möjligheter till korttagning som fint demonstreras här ovan.

Han fick även en peruk så då kunde ju jag smidigt ta och låna hatten.

Sen bakade vi pizza. Faktiskt inte på mitt förslag denna gång, så ni inte tror att det är det enda jag äter, utan det var mormor som ville ha det.

Inte bra med många kockar har jag hört men det blev var ju bara roligt med allihop i köket.

Och det blev pizza av det.

Och sen som sig bör tårta. Mammas specialare; semmletårta!

Supermumsigt med en bit i en skål med varm mjölk. Sen rullade jag och Jonas hem och kom fram till att det kan ha blivit lite för mycket socker denna helgen. (Såg på mellofinalen dagen innan med, som sig bör, ett stort godis och kak-utbud) Bestämde oss för att äta kålsallad resten av veckan men det glömde vi lägligt nog bort till på måndagen.

 

torsdag 6 mars 2014

Sammanfattning del 7

Nu är vi framme i september!
Jag åker hem över en helg för att fira en vän som förlovat sig
Och var såklart med Jonas, här lyxade vi till det med frukost ute på stan. Tillbaka i Nederländerna hade nästa batch med traineer börjat och området och huset fylldes upp på helger och kvällar.
I oktober kom äntligen helgen då hela gänget kom och hälsade på! Bodde på hotell i Amsterdam, åt stroopwaffel till frukost och promenerade runt i stort sett hela stan.
 
En rätt så perfekt helg! Åhh det är så man längtar tillbaka!
 
Tillbaka i vardagen åkte vi på utflykt med jobbet till en sjö och paddlade kanot. Gick toppen till en kanot kantarde och vi hade tre blöta och frusna kollegor. Men de hade humöret på topp och det blev en värmande avslutning med middag vid vattnet. Annars fortsatte jag med min experiment och tog selfies i labbet när ingen såg .
 
 
 
Det började närma sig november och mina sista veckor. Jag övade på att baka bullar och försökte få mina radhusdelarvänner att fika med mig hela kvällarna. De tröttna dock efter tredje bullen och ville ha öl istället och jag är ju inte den som säger nej.
Tog ett stort men snabbt beslut och två timmar senare satt jag med en alldeles förtjusande lugg. Själva tankearbetet bakom var väl dock på runt fyra år...
 
En till helg av trevligt besök! Två kompisar kom ner över en helg och vi hängde i Utrecht, åt god mat och bodde på hotell.

En väldigt härlig tid i Nederländerna samtidigt som jag under de där sista veckorna var väldigt trött på vara hemifrån. Hade då varit borta i nio månader och kände att komma hem och få en fast punkt var mycket önskvärt. Så stort tack till alla er som kom och gjorde de sista veckorna väldigt bra! Det behövdes grejer att se fram emot som var kortare än en-två månader.

 

 

onsdag 5 mars 2014

Bästa dagen!


Tänker såklart på semledagen. Var helt sur i februari över att den låg så himla sent i år, fjärde mars liksom. Det orkar man ju faktiskt inte vänta till. Så hade redan fått i mig tre semlor, visserligen efter nyår iallafall, men ändå frångått traditionen hemifrån om att börja på fettisdagen. Sen innebär vårat sätt att varje tisdag fram till påsk äta semlor efter middagen så det finns ju liksom ingen risk att man får i sig för få.

De semlor jag ätit hittills har alla varit goda men saknat än rätt så vital del. Ingen av dem hade gröpt ur bullen och fyllt den med mandelmasse-röra. Gick till och med och köpte den som fått bäst betyg i GP och den var inte heller så som jag anser en "riktig" semla ska vara.

- Ska det bli rätt får man göra det själv! (Eller är man nu så picky och tycker att det är så himla viktigt så får man väl ta och fixa det själv då)

 

Så igår slog jag till! Knådade ihop degen, satte den på jäsning samtidigt som middagen kördes i ugnen och tog en joggingrunda runt Majorna tills middagen var klar och degen rullades till bollar för jäsning nummer två.

Gjorde halv sats med tanken att jag skulle göra små semlor men lyckades inte helt med det kan jag säga. De blev stora.

Orka vänta på att de ska kallna så så fort det var ute ur ugnen skar jag av locket, gröpte ur, blande innakromet med mandelmassa och mjölk, vispde grädde och klappade ihop det. Att jag inte har något tålamod var i detta fall bra eftersom bullarna var så varma så blev det avskurna locket helt krispigt då det torkade ur så fort. Blev supergott med lite crunch till grädden.

Sen var det bara att krypa ner i soffan med semlor och Jonas och se på ett par avsnitt Game of Thrones. Rätt så go tisdag.

 

lördag 1 mars 2014

Cake pops

Detta är något jag velat testa på länge men tyckt det verkar lite tidskrävande, vilket det i och för sig var. Väldigt många av de mat och bokbloggen jag läser visar upp riktigt fina och roliga små bakverk. Till exempel så är bloggen Bakerella en av pionjärerna. Men det finns många svenskar som tagit efter som Mattias på bakemyday.se och underbara Mia Öhrn (asså kolla in de snygga och roliga bakverken Mattias gör, super kul!). Cake pops liknar våra dammsugare i utförande. Att man har massa sockerkaka eller andra kakor över så man tar till vara på dem genom att smula sönder och blanda med massa gott. Philadelphia ost, smörkräm eller frosting går mycket bra. Det som skiljer mot våra damsugare är att man formar till dem och sätter på pinnar så det blir som klubbor. Sen är det bara fantasin som sätter begränsningar i hur man vill dekorera.

Förra veckan skulle vi ha vitvinsprovning några kompisar på fredagkvällen. Utmärkt anledning att få baka lite! Cake pops, så som jag gjorde dem, tar rätt mycket tid. Det ska bakas kaka som ska smulas och blandas till en deg, som ska rullas och sen in i frysen, som sen ska sättas fast på en pinne för att sen in i frysen igen, ut ur frysen, doppas i choklad - in i frys - ut för att dekoreras. Väldigt många steg men jag var inte super effektiv heller så kan ha dragit ut på det en del. Det går ju även att köpa till exempel vanliga kakor, mixa till smulor och blanda i typ Nutella och Philadelphia, asså hur gott låter inte det?! Jag är inte så förtjust i sockerkaka så nästa gång blir set nog den varianten. Mmm, lite smulade maryland chocolate chip cookies och Nutella....

Men jag tog den långa vägen denna gång och bakade sockerkaka i tre färger som jag sedan smulade sönder (fick ju använda kitchenaiden och det är ju värt det alla gånger).

Blandade med Philadelphia och rullade till bollar.

 

I en av dem hade jag vitchokladtryffel istället för Philadelphia, i en annan blandade jag i lemoncurd med Philadelphian.

 

Här passade det bra att vi precis byggt Ikea möbler för friggoliten fungerade utmärkt att ställa dem i medans de doppades och dekorerades.

Köpte papperssugrör på lagerhouse att sätta dem på. Det orangea är vitchoklad blandad med lite karamellfärg.

En del lite enklare att dekorera då jag bara hällde strössel på dem efter de doppats.

Förvarade dem i frysen ända fram till att jag behövde åka. Stoppade dem då helt sonika i påsar och hoppades på det bästa. De klarade nästan transporten, en del strössel trillade av men de smakade bra ändå!